Supermarkten geven meer informatie over groenten en fruit

Supermarkten geven meer informatie over groenten en fruit

Diverse Nederlandse supermarkten zetten meer in op service en informatie naar de klanten. Wie teelt de aangeboden groenten en fruit en hoe moet je ze bereiden? Het aanbod van snackgroenten in het schap is toegenomen, evenals het aantal landelijke supermarktacties. Dit blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Snackgroenten winnen terrein
In juni 2010 zijn diverse supermarkten bezocht om een impressie te geven van het assortiment en de manier waarop groenten en fruit gepresenteerd wordt. Zo valt op dat het aantal soorten tomaten bij veel formules groot is. Bij diverse formules zijn 10 tot 15 soorten tomaten verkrijgbaar. Snackgroenten hebben in de afgelopen jaren duidelijk aan populariteit gewonnen. Veel geziene producten zijn snacktomaten, snackkomkommers en snackpaprika’s.

Meer landelijke acties
Bij veel formules wordt scherp ingezet op acties. Het aantal landelijke acties met verse groenten en fruit is in de eerste helft van 2010 duidelijk toegenomen. Zo zijn er in het eerste halfjaar van 2010 16 procent meer landelijke aanbiedingen met verse groenten en fruit geweest dan een jaar terug.

In 2009 zijn via Nederlandse supermarkten verse groenten verkocht voor ruim €1,5 miljard. Jaarlijks stijgt de omzet van verse groenten. Supermarkten hebben in 2009 voor € 1,1 miljard aan vers fruit omgezet.

Seizoensproducten in de schijnwerpers
Seizoensproducten zoals asperge en aardbei krijgen in juni volop aandacht in het winkelschap. De ene formule besteedt wel meer aandacht aan seizoensproducten dan de andere. Hierbij zijn er combinatieacties te zien van aardbei met slagroom en beschuit en asperges met wijn en saus.

Het aanbod van biologisch geteelde groenten en fruit in het schap is beperkt. Bij verscheidene formules zijn op beperkte schaal biologische vruchtgroenten verkrijgbaar. De prijs ligt over het algemeen op een hoger niveau dan die van het gangbaar geteelde product.

Wilt u meer weten?
Voor meer informatie over het project “Retailtour Nederland Groenten en Fruit” (PT 2010-53) kunt u contact opnemen met Wilco van den Berg, w.vandenberg@tuinbouw.nl. Rapporten zijn voor sectorgenoten, via MijnPT, gratis te downloaden, of aan te vragen bij John Claassen via telefoonnummer 079 – 34 70 633 of per e-mail info@tuinbouw.nl.

Zoeken in dossier

Zoeken in openbaar dossier: