Persbericht: Kinderen nog verwijderd van gezonde portie groenten en fruit

Persbericht: Kinderen nog verwijderd van gezonde portie groenten en fruit

Kinderen eten bij lange na niet de gewenste portie groenten en fruit per dag. Ze weten dat je er gezond bij blijft, ze vinden het lekker en krijgen het wel aangeboden. Toch eet iets minder dan de helft dagelijks fruit, terwijl de portie te klein is. Nog geen derde eet iedere dag groenten en ook hier halen ze de richtlijn niet, toont onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw aan.

Het onderzoek geeft als nulmeting voor het EU-Schoolfruitprogramma inzicht in kennis, houding en gedrag van kinderen (en hun ouders) die starten met schoolfruit. Het blijkt dat kinderen van de bovenbouw (groep 6 t/m 8 basisschool) denken genoeg groenten en fruit te eten. Echter, ze overschatten de genuttigde hoeveelheid. En de richtlijn voor fruit- en groentenconsumptie is niet alom bekend. Ruim de helft weet dat het advies twee stuks fruit per dag is, waar tweederde weet dat je dagelijks groenten moet eten. Hun ouders kennen de richtlijn iets beter.

Kinderen linken groenten en fruit wel met gezondheid, ze associëren groenten en fruit met gezond, vitamines, lekker en energie en ze lusten het graag. De appel is het favoriete fruit, gevolgd door banaan, mandarijn, aardbei en druif. Bij groenten staat komkommer op de eerste plaats, daarna komen spinazie, sla, bloemkool en wortel.

Gemiddeld eten kinderen 1,3 porties fruit per dag. Driekwart heeft een vast fruitmoment, zoals na schooltijd, in de schoolpauze, ’s avonds of bij het sporten. Gemiddeld eten de kinderen 1,7 opscheplepel groenten bij het warme eten en daarbij ook regelmatig salade. Ongeveer de helft eet groenten tussendoor op de dag. Circa de helft van de kinderen zegt (voorafgaand aan het EU-schoolfruitprogramma) wel eens fruit mee te nemen naar school, variërend van één tot vijf dagen per week. Bijna een vijfde neemt soms groenten mee.

Het schoolfruitprogramma stimuleert tussendoor gebruik van fruit en groenten en maakt kinderen bewust dat het gezond en lekker is. Bij de nulmeting zijn in samenwerking met Right Marktonderzoek in november 2010 ruim 670 kinderen uit de bovenbouw van 17 basisscholen ondervraagd, evenals bijna 400 ouders met kinderen in de groepen 1 t/m 8. Het programma startte in januari 2011 en biedt schoolkinderen voor een periode van maximaal 10 weken een gratis gezonde groenten en fruitsnack. Dit schooljaar doen bijna 1.500 scholen mee aan het programma. Er is 2,1 miljoen euro subsidie mee gemoeid, dankzij sponsoren en leveranciers is het budget verdubbeld. Komend schooljaar is 2,9 miljoen euro subsidie beschikbaar. Het Productschap Tuinbouw voert het programma uit, samen met Steunpunt Smaaklessen en SchoolGruiten. GroentenFruit Bureau, Voedingscentrum en het Ministerie van EL&I zijn eveneens betrokken. Sponsor zijn The Greenery, Freshweb.nl/ Schoolfruit.nl, Fruitschool, Willem&Drees en Van Kekem Fruit.

Voor informatie over het onderzoek neemt u contact op met Laura Willemsens, telefoonnummer 079 – 34 70 661, e-mail l.willemsens@tuinbouw.nl of de campagnesite www.euschoolfruit.nl.

Zoeken in dossier

Zoeken in openbaar dossier: