Modified Atmosphere Packaging aardbei

Modified Atmosphere Packaging aardbei

Beschrijving: 

In de versketen is de aardbei een bulkproduct. Dat biedt ondernemers weinig mogelijkheden om onderscheidend te zijn en is daardoor een rem op de innovatie in de aardbeisector. De ontwikkeling van een ‘premium’ aardbei’ van onbesproken en constante, hoge kwaliteit (smaak, kleur, uiterlijk en goede en gegarandeerde shelf life) is een mogelijkheid om onderscheidend vermogen en daardoor dynamiek in de aardbeisector te krijgen.

De eerste doelstelling binnen dit project is het ontwikkelen van een MAP (Modified Atmosphere Packaging) voor een premium aardbei met een te vewrachten onderscheidend vermogen in het handelskanaal. De tweede doelstelling is het uivoeren van een markttest om inzicht te verkrijgen in de aankoopbereidheid en de productbeleving door de consument van deze premium aardbei in MAP verpakking.

 

Resultaten: 

Het kiezen van de juiste verpakking is niet eenvoudig en dient goed te worden afgestemd op de producteigenschappen van de aardbei. In ieder geval is een beperkte verlenging van de bewaarduur mogelijk met behoud van de gewenste producteigenschappen zoals versheid en smaak. De hier beschreven proeven zijn vrij laat in het seizoen uitgevoerd wat mogelijk ook invloed heeft op het resultaat.

Inmiddels zijn er van allerlei kanten diverse andere typen folies aangereikt die in vervolgproeven getest kunnen worden. Het uitvoeren van een markttest om de productbeleving van de verpakte aardbei vast te stellen is op dit moment minder urgent dan het zoeken naar een nog optimalere verpakking, gericht op een premium aardbei.

Zoeken in dossier

Zoeken in openbaar dossier: