Hygiëneprotocol Xanthomonas aardbei beschikbaar

Hygiëneprotocol Xanthomonas aardbei beschikbaar

30-01-2013

Vanaf heden is het Hygiëneprotocol voor de aardbeiensector beschikbaar via Plantum. Het ontwikkelde hygiëneprotocol is een hulpmiddel om te kunnen zien of een bedrijf voldoet aan de strikte hygiëne-eisen.

Xanthomonas fragariae houdt de gemoederen in de aardbeiensector op het moment flink bezig. Juist omdat er nog relatief weinig bekend is over deze bacterie, die veel schade kan veroorzaken in het teeltmateriaal, speelt hygiëne een belangrijke rol bij het voorkomen van verspreiding van de Xanthomonas fragariae.

Het hygiëneprotocol aardbei geeft actuele informatie over waar een bedrijf aan moet voldoen om hygiënisch te werken. De sector heeft besloten dat de plantenkwekers die gecertificeerd materiaal (Naktuinbouw Elite Aardbeiplanten) produceren moeten voldoen aan dit protocol. Het protocol is ook beschikbaar voor niet-Elite deelnemers en voor productietelers.

Het hygiëneprotocol is door Naktuinbouw in nauwe samenwerking met Plantum opgesteld. Ook biedt Naktuinbouw een workshop aan voor bedrijfshygiëne in aardbeiplanten.

Bijlage: Hygiëneprotocol

Zoeken in dossier

Zoeken in openbaar dossier: