Aankopen verse groenten en fruit licht gedaald

Aankopen verse groenten en fruit licht gedaald

In 2012 kocht een gemiddeld Nederlands huishouden één procent minder verse groente en vers fruit dan in 2011. Er werd wel twee procent meer voor betaald. De huishoudelijke aankoop van verse groenten kwam uit op 73 kilo. Van fruit werd 85 kilo gekocht. De huishoudelijke besteding steeg van 176 naar 179 euro bij verse groenten en van 148 naar 151 euro bij vers fruit. Dit blijkt uit het huishoudpanel van GfK Nederland.

De top vijf van groenten (naar gekochte hoeveelheid) bestaat uit tomaat, ui, wortelen, komkommer en bloemkool. Gerangschikt naar het bestede bedrag, bestaat de top vijf uit sla (inclusief gemengde sla), tomaten, gemengde roerbak-, wok- en stoofgroenten, paprika en komkommer. Bij fruit bestaat de top vijf in gewicht uit appel, sinaasappel, banaan, mandarijn en peer en in euro uit appel, sinaasappel, banaan, mandarijn en aardbei.

De Huishoudelijke aankoop van verse groenten en fruit in Nederland in kilo’s en euro’s worden weergegeven in een overzichtelijke tabel.

In vergelijking met 1999 vallen een aantal verschuivingen op. Bij de groenten daalde de aankoop van bloemkool in de periode 1999-2012 flink, van 7,6 naar 4,9 kilo per huishouden. Paprika steeg van 1,8 naar 3,3 kilo en roerbak-, wok- en stoofgroenten van 0,8 naar 2,9 kilo. Bij fruit valt vooral op dat Nederlandse huishoudens in deze periode minder appel en sinaasappel zijn gaan kopen. Bij appel daalde de gemiddelde aankoop van 26,8 naar 19,4 kilo, bij sinaasappel van 24,3 naar 17,6 kilo. Deze dalende trend lijkt in 2012 gestabiliseerd.

Zoeken in dossier

Zoeken in openbaar dossier: